16 saker att göra när du startar företag

Det är en mängd saker för dig att göra när du startar och drar igång företag.

Här listar jag 16 viktiga saker att göra när du startar företag.

shadow-ornament

1.Utveckla en idé.

Låter självklart, men tänk på att inte bara starta en verksamhet för att det för stunden är en hype och för att du tror att bara du kommer igång så kommer du att tjäna pengar. Nej, skapa ett affärskoncept som du passionerat kan relatera till och gärna har stor erfarenhet ifrån. Utifrån det kan du utveckla produkter och tjänster som du tror kan hjälpa människor och företag.

2. Skriv en affärsplan

Jag är egentligen emot det sätt som banker och finansinstitut ibland kräver av nystartade företag – en affärsplan som sträcker sig 5 år framåt i tiden. En sådan begäran visar att personen som kräver en sådan ifrån dig, har noll koll på vad företagande faktiskt är! Det jag menar är att vi idag lever i en så föränderlig värld att vi måste kunna lära oss att snabbt anpassa oss och förändra oss och vår verksamhet till ständigt nya spelregler, förutsättningar och möjligheter.

En affärsplan längre än ett år är tidsslöseri. Men skapa en tydlig plan som gäller här och nu med: vision, verksamhetsidé, tjänsteutbud, konkurrensanalys, marknad och ekonomiska nyckeltal. Mål över längre tid kan du ha, men att idag förutse hur marknaden ser ut om 5 år är nästan dömt att misslyckas.

 

3. Identifiera din marknad

Även om du ser att det finns ett önskat behov av din produkt/tjänst, så bör du gräva djupare i strävan efter att hitta och definiera din marknad. Vem är din kund? Var köper de idag? Hur mycket betalar de idag? När är de mest angelägna att köpa av dig?

 

4. Testa produkten

Är din produkt eller tjänst överhuvudtaget något som människor/företag vill ha och behöver? Kan du tjäna pengar på att sälja produkten/tjänsten? Fungerar produkten? Hur tar du reda på det? Ut och fråga människor! Ut och testa!

 

5. Bestäm kostnaden

Är det något som lätt blir större än man förväntat sig när man startar eget företag så är det kostnaderna (och inte vinsterna.) Bestäm dig redan innan du börjar hur mycket t.ex. produktionskostnaden får uppgå till, hur mycket ska du/kan du/får du lägga på marknadsföring etc. Ha stenkoll på siffrorna, det är mitt tips!

 

6. Skapa ett bra supportsystem

Du kommer att investera mycket tid, kraft, energi och pengar i din nya verksamhet. Var säker på att din närmaste familj är med på tåget. De måste vara medveten om att den här resan kommer att innebära både finansiella och emotionella utmaningar.

7. Hitta de rätta investerarna

Du kommer förmodligen behöva någon sorts uppstartskassa och då är frågan om det kommer ifrån ditt sparkapital, kreditkort, banklån, bidrag, affärsänglar, riskkapital etc. Hitta en investerare som delar din passion och framförallt en person/organisation som du tror att du kan arbeta bra tillsammans med.

 

8. Bestäm företagsform

Det finns flera företagsformer att välja bland. Alla med olika för- och nackdelar beroende på vad din verksamhet ska syssla med. De vanligaste formerna är handelsbolag och aktiebolag. Dessa två bolagsformer är s.k. juridiska personer och har egna organisationsnummer. En enskild firma är ingen egen juridisk person utan där står du själv som fysisk person. Läs mer om detta på internet.

Jag rekommenderar idag att man startar aktiebolag. Sedan kravet på aktiekapital sänktes till 50,000 kr så ser jag ingen anledning till att bedriva annan typ av verksamhet. Behöver du hjälp med rådgivning vid företagsstart eller köpa ett nytt färdigt aktiebolag så rekommenderar jag www.bolagspaket.se som är specialiserade på just företagsrådgivning och bolagsbildning.

 

9. Utnyttja alla gratismallar som finns

I början behöver du hålla hårt i pengarna. Köp inte in allt dyr service direkt. Det vimlar av gratis visitkortsmallar, företagsmallar, blanketter, marknadsföringsmaterial, ja det mesta finns faktiskt att hitta gratis på nätet. På min sida www.danielantonsson.se finns det massvis med gratismaterial att tillgå. Det kanske inte är fullt lika bra som proffshjälp, men du sparar mycket pengar. När din verksamhet väl har börjat generera intäkter så kan du uppgradera och köpa in professionell hjälp.

 

10. Skaffa försäkring

Det är faktiskt lag på att du som företagare måste vara försäkrad. Se till att åtminstone skaffa ”minimikravet” på försäkring. Beroende på vad din verksamhet ska hålla på med krävs olika nivåer av försäkring. Titta på www.compricer.se för att jämföra och samla in offerter på försäkringar.

 

11. Spara in på lokalkostnad

Det här kanske man inte kan spara in på om man ska dra igång en industri eller annan typ av verksamhet som naturligt kräver en lokal. Men många nystartade tjänsteföretag kan faktiskt bedrivas hemifrån till en början. Du kan hyra in dig på timme eller under en dag på många kontorshotell om du nödvändigtvis behöver sitta med t.ex. en kund på ett kontor. Men idag fungerar vanliga fik och restauranger som en bra mötesplatser för affärssamtal. Jag själv försöker att åka ut till kunden eller träffas ute på restaurang. Funkar bra för mig.

 

12. Ignorera ”nej-sägare”

Det är skillnad på konstruktiv kritik och någon som är snabb på att poängtera att din verksamhet inte kommer att fungera. I början gör du bäst i att slå dövörat till och säga nej till nej-sägare!

13. Leverera din produkt/tjänst snabbt

Din nya verksamhet är ett pågående arbete och ett företag ”under uppbyggnad.” Om du kan lansera din produkt/tjänst snabbt kan du få kunder som tidigt ger dig feedback som hjälper dig att eventuellt korrigera eller förfina ditt erbjudande. Var inte rädd för att sälja något i ett tidigt skede även om du inte är klar med allt. Jag själv säljer oftast först och bygger produkten/tjänsten sen. Då vet jag ju i alla fall att någon vill ha det jag sitter och bygger.

 

14. Ha tålamod

Jag är en sann optimist. Det har sina fördelar och det har sina nackdelar. Med åren har jag dock fått inse att framgång kommer, men det krävs hårt jobb och tar många gånger längre tid än vad man först trodde/hoppades på. Det är få saker i livet som kommer enkelt och av sig själv. Mitt råd är att ha tålamod! Du kommer att lyckas, ge inte upp!

 

15. Blogga och sprid vad du håller på med

Var inte blyg och skäms inte av att dela med dig av dina framgångar och dagliga utmaningar. Människor uppskattar din ärlighet och öppenhet.

 

16. Skaffa en hemsida

Oavsett vad du har hört så är internet inte en fluga. Du behöver finnas med ett skyltfönster på världens största marknadsplats internet. Du behöver en hemsida! Är du lite teknisk kunnig kan du greja en helt okej sida på egen hand. Tro mig! Om du inte är vare sig lite teknisk eller intresserad av att hålla på med att bygga hemsida så får du istället se till att leja någon som bygger den åt dig. Det kostar, men det är det värt. Du MÅSTE ha en hemsida! En professionell hemsida kan kosta alltifrån 20 000 kr + moms upp till flera hundra tusen kronor.

Jag vet att startar du nytt aktiebolag med hjälp av Bolagspaket.se så hjälper de dig med att komma igång med en hemsida till ett väldigt förmånligt pris. Jag kommer själv att erbjuda guider här på min hemsida i hur man enkelt gör hemsidor själv. Jag är personligen inte särskilt tekniskt lagd, men jag har byggt min hemsida på egen hand. Ingen världsklass sida kanske, men jag skulle få betala kring 80 000 kr om jag gick till en webbyrå. För att inte tala om att jag då är i direkt behov av någon annan. Nä, för mig är det värt att lägga någon timme på att göra det själv. Hör av dig till mig så ger jag dig tips på hur du enkelt kan göra det själv du också!

Vill du ladda ner dessa tips i pdf-format?

Klicka på ikonen här nere för att starta din nedladdning.

Om du inte redan gör det så börja prenumerera på inspirationsbrevet som ger dig mängder med tips på hur du kan utveckla dig själv eller din verksamhet.

Behöver du hjälp med att starta aktiebolag? Svenska Bolagspaket är experter på bolagsbildning klicka här för att läsa mer.